Tijd voor het serieuze werk!

Zo, tijd voor het serieuze werk!
Machines kunnen wat ons niet groot genoeg zijn, dus toen wij aan dit windmolenproject mochten meewerken, waren we als kinderen zo blij.
Maar dat lieten we natuurlijk niet merken ūüėé
Wij hebben ons hier weer van onze meest professionele en serieuze kant laten zien (ahum). whoop whoop!
Enne, om even te checken of jullie goed hebben opgelet: wat weegt dat nou, zo’n mega-, supercoole, vet gave reuzenwindmolen?

Vanaf 2023 wordt Maasvlakte 2 voorzien van 22 windmolens, die samen 416 gigawattuur aan groene stroom zullen opwekken en zo bijdragen aan een duurzaam Nederland. In februari begint de bouw van het windmolenpark in het midden van Maasvlakte 2. Tot eind 2022 wordt het werkgebied afgesloten, inclusief de Prinses M√°xima-weg en het fietspad, en zal het strand in de buurt van de bouwlocatie niet toegankelijk zijn.

Tijdens de bouw worden alle benodigde materialen naar de bouwplaats op het strand gebracht via vier brede tuinovergangen. Daar wordt een speciale bok gebouwd, die 3,5 meter hoog en 8 meter breed is, en veel ruimte biedt op het strand. Voor elke windmolen wordt een kraanopstelplaats gebouwd, vanwaar de windmolens volledig worden geassembleerd. Het hijsen van alle onderdelen vereist meerdere grote kranen.

De funderingen van de windmolens, de zogenaamde monopile-windfunderingen, zijn 40 meter hoog, 5 meter breed en wegen 300 ton. Alle onderdelen van de windturbines, bouwkranen en machines worden via de Prinses M√°xima-weg en de tuinovergangen naar het strand vervoerd. Hierdoor is er voortdurend bouwverkeer ter plaatse. De betrokken aannemers, Ballast Nedam en Vestas, wisselen elkaar af tijdens de bouw.

Bij de 10 windmolens op de dijk wordt eerst een gewapende grondconstructie gebouwd, die dient als fundering voor de windmolens. Vervolgens wordt stap voor stap de windturbine opgebouwd met behulp van groot materieel. De impact van de bouw van het windpark is aanzienlijk, en het extensieve strand wordt omgevormd tot een grote bouwplaats. Het zware bouwverkeer dat heen en weer rijdt over de Prinses M√°xima-weg vereist de afsluiting van deze weg en het fietspad, uit veiligheidsoverwegingen voor recreanten.

Helaas zijn de parkeerplaatsen bij P5 en P6, het gehele extensieve strand en de duinen daardoor niet toegankelijk. Het bekende badstrand en de parkeergelegenheden P1, P2 en P3 blijven echter wel open voor recreatie. In 2023 zal het windmolenpark voltooid en operationeel zijn, en kunnen recreanten weer volop genieten van deze locatie.