Waarom samenwerken met concullega’s nog niet zo makkelijk is

Afgelopen maandag heeft L2 Maatvoering samen met haar con-collega’s innovaties, lopende- en komende projecten, inzetbaarheid en specialismen besproken.

We zijn natuurlijk regelrechte concurrenten, maar we delen een simpel ideaal: opdrachtgevers zo goed en efficiënt mogelijk voorzien van ondersteuning op het maatvoer- technisch vlak. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we het gehad over ontwikkelingen, de digitale toekomst en hoe onze visies eruit zien.

Joey is nu een half jaar werkzaam bij L² Maatvoering heeft verteld waar hij zich dagelijks mee bezighoud (het opstarten van werkzaamheden, als maatvoerder of andere functie, op een datacenter.

Pascal van der Zwalm, eigenaar van Rail 1435, heeft een presentatie over het Wissel Positionering Systeem gegeven. Uiteraard kwamen alle voors- en tegens vanuit de maatvoerders uitgebreid aan bod.

Een mooi programma op een uitstekende locatie. Met passie voor “ons” vak waarbij er praktijk voorbeelden benoemd en besproken zijn over hoe e.e.a. anders kan of misschien wel had gemoeten. Al met al bijzonder leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar.

Na afloop dacht ik nog wat door op de vraag of wij in de toekomst iets voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn verschillende pogingen geweest om ZZP-ers en kleine b.v. ’s samen te laten werken. Maar zelden werd het een succes. Vaak blijft de samenwerking beperkt tot een enkele inzet. Dat komt vooral doordat het moeilijk is om er écht voordeel voor beide partijen uit te halen. Toch kan je, door een goede samenwerking, je onderneming juist versterken.

Ferry en ik hebben de overtuiging dat samenwerken helpt.

Je strategie als bedrijf uitzetten, doe je niet zo snel in samenwerking met andere organisaties. Een strategische conversatie betekent wel dat je als organisatie heel wat bloot legt. Open onderlinge communicatie tussen organisaties gaat over dingen als klanten, leveranciers, concurrenten enzovoort. Daarmee laat je anderen toch wel erg ver in de keuken kijken? ’Maar juist die openheid verschaft de mogelijkheid om te anticiperen op een reeks van mogelijke toekomsten’, ’en het stelt je in staat om collectief strategische opties te ontwikkelen en verschillende strategieën te testen.’ Zo kunnen organisaties slagvaardiger worden, maar ook ontstaat een meer voedende en productieve sfeer vanuit de aandacht voor openheid, onderling respect en uitwisseling. Die uitwisseling verrijkt niet alleen samenwerkingspartners in het bedrijf, maar ook de hele branche of een bepaald netwerk.

Wil je ook eens een bijeenkomst bijwonen, schroom dan niet en geef je op.